Klantwaardering 9.2

289 reviews

Schade: is een krasje erg?

09-09-2020

Schade aan je wagen heb je helaas snel te pakken. Hoe meer je onderweg bent, hoe groter de kans dat je wagen een deuk, kras of erger oploopt. Zeker in grote, drukke steden - pakketbezorgers kunnen erover meepraten - en ook op bijvoorbeeld een bouwterrein loop je een kras of deuk snel op. 

Wat doe je dan? Ga je de schade laten herstellen of niet? Gewoon laten zitten is soms een optie, maar lang niet altijd verstandig. En valt de schade eigenlijk onder je verzekering? In dit artikel geven we antwoord op al deze vragen, en vertellen we je ook wat DUTCH Vans op schadegebied voor je kan betekenen.

Wat doe je als je schade rijdt?

Hoe je reageert op schade aan je auto, bijvoorbeeld een deuk of kras, heeft er in de eerste plaats mee te maken waar je jouw wagen voor gebruikt. En misschien denk je wel: wie garandeert dat als ik de schade vandaag herstel er niet morgen weer een kras of deuk op mijn wagen komt?

Een pakketbezorger bijvoorbeeld, zal eerder de neiging hebben een kleine schade te laten zitten dan iemand voor wie de uitstraling van de wagen belangrijker is, bijvoorbeeld een taxiondernemer met een glimmende bus met metallic lak.

Daarbij speelt ook de zichtbaarheid van de schadeplek een rol: het is logisch dat je minder geneigd bent schade te herstellen op een plek die nauwelijks zichtbaar is.

Nog belangrijker zijn de kosten: schadeherstel ervaar je al snel als duur, en de verzekering dekt de kosten lang niet altijd. Check dus altijd je verzekering of neem contact op met je verzekeraar.

Schade repareren of niet?

Ook als het uiterlijk van je wagen voor jou niet echt heel erg belangrijk is, kan het toch verstandig zijn om door een deskundige naar je schade te laten kijken. Het kan namelijk zo zijn dat de schade erger wordt als je er niets aan doet, bijvoorbeeld door afbladderen of roest. Of zelfs het afbreken van onderdelen. Dat maakt het wel wat urgenter er iets aan te doen. Je loopt dan ook het risico dat de kosten voor herstel na verloop van tijd aanzienlijk hoger worden.

Lang niet elke verzekering dekt schade

Als je besluit de schade te herstellen, dan wil je natuurlijk graag weten wat je verzekering hiervan vergoed. We hebben de belangrijkste verzekeringskwesties voor je op een rijtje gezet:

  • Heb je een alleen een WA-verzekering? Dan is schade nooit gedekt. Een all-risk verzekering vergoedt autoschade meestal wel. Nu zijn er naast WA en all-risk nog veel meer varianten, sommige hiervan dekken autoschade. Welke dat zijn? Dat kan je het beste navragen bij je verzekeraar.

  • Ben je eigenaar van je wagen of is deze geleased? Bij een leaseauto controleer je of schadeherstel in je leasecontract is opgenomen.

  • Zelfs al is de schade gedekt, dan is het nog niet altijd verstandig om de schade ook daadwerkelijk te claimen. Wanneer je schade claimt, gaat je premie namelijk omhoog. Claim je niet, dan blijf je dus dezelfde premie betalen en ben je op de langere termijn goedkoper uit. Je moet dus even een rekensommetje maken: weegt het bedrag van de schadevergoeding op tegen de hogere premie?

  • Is de schade veroorzaakt door de schuld van iemand anders? Dan verhaalt je verzekeraar de schade bij de verzekeraar van de veroorzaker van de schade. 

  • Het kan ook nog zo zijn dat je niet weet wie de schade veroorzaakte. Je kunt dan proberen getuigen te vinden, of als je geluk hebt zijn er misschien beelden van een bewakingscamera. 

  • Als een ander schade heeft toegebracht aan je auto, dan zal je eigen verzekeraar je eigenlijk altijd vragen om aangifte te doen van de schade en het verlaten plaats ongeval (strafbaar feit). Dit omdat de dader mogelijk achterhaald kan worden met het bewijs en de schade alsnog verhaald kan worden.

  • Wanneer de politie de dader niet kan achterhalen om de schade op te verhalen, kan er een beroep op het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit fonds biedt vergoedingen voor schades waarvan de veroorzaker onbekend is.


Wat DUTCH Vans bij schade voor je kan betekenen

Koop je bij ons een bedrijfswagen en zitten daar een of meerdere kleine schades op? De een kiest er dan voor dit zo te laten, vanwege de dan scherpere prijs van de auto. Een ander wil juist zijn dat zijn nieuwe bus helemaal spic en span is.
Is het laatste het geval, dan is het goed om te weten dat DUTCH Vans de beschikking heeft over een eigen werkplaats voor schadeherstel waarbij bumperschade, lakschade, kleine krassen en deuken snel verholpen kunnen worden.

Kortom, kleine schades die met uitdeuk-, plamuur- en spuitwerk verholpen kunnen worden. Zo rijd je voordelig een tweedehands wagen die er als nieuw uitziet.

Koop je een wagen bij ons en raakt deze daarna beschadigd? Dat is natuurlijk erg vervelend. Helemaal als de schade niet te verhalen is. We helpen je dan ook graag met het vinden van een passende oplossing. 

Eigen werkplaats met vakkundige schadeherstellers

De gediplomeerde en ervaren schadeherstellers van onze eigen werkplaats herstellen allerlei soorten kleine schades vakkundig. We zijn vooral gespecialiseerd in zogenoemde cosmetische schades. Grote schades, bijvoorbeeld schade aan de motor of forse blikschade na een aanrijding, doen wij niet, maar voor uitdeuken, plamuren en spuiten van autoschade zoals kleine deuken en krassen kun je bij ons terecht.

Maar er is meer, er is namelijk ook nog de mogelijkheid om kleine schades weg te werken of te camoufleren met belettering. Onze beletteraar is daar zeer bedreven in. Lees hier alles over de mogelijkheden van belettering.

Neem contact op

Heb je vragen over autoschade en hoe wij je daarmee kunnen helpen? Of ben je op zoek naar een bedrijfswagen?  Bel ons op 0342-765 557 of stuur een e-mail naar info@dutchvans.com. Bekijk ook ons actuele en uitgebreide aanbod op onze site, of kom bij ons langs aan de Mercuriusweg 41 in Barneveld. Je bent van harte welkom om uitgebreid en in een ontspannen sfeer rond te kijken terwijl wij je persoonlijk adviseren.  


Peter helpt je graag
bij de juiste keuze

Neem gerust contact op!

Maak een afspraak