BPM bedrijfswagens 2025: vrijstelling vervalt, dit betaal je extra voor een nieuwe bestelauto
Bedrijfswagenvoorraad 20 December 2024
De BPM-vrijstelling voor ondernemers met een bedrijfswagen vervalt per 1 januari 2025. Koop je straks een nieuwe bestelauto voor je bedrijf, dan betaal je gewoon BPM. Net als bij een personenauto. Nieuwe bedrijfswagens worden daardoor flink duurder. Tweedehands bussen die vóór 2025 zijn geregistreerd, blijven vrijgesteld van BPM.
Wat is BPM?
BPM staat voor Belasting Personenauto’s en Motorrijtuigen. Het is een belasting die je in Nederland betaalt als je een auto (of bestelbus) koopt. Tot 1 januari 2025 geldt er voor ondernemers nog een BPM-vrijstelling: gebruik je de bestelbus voor meer dan 10% zakelijk, dan betaal je geen BPM. Over bussen ouder dan 5 jaar betaal je sowieso geen BPM.
BPM berekening 2025 voor bedrijfswagens
Vanaf 2025 veranderen de BPM-regels voor bedrijfswagens. De vrijstelling voor ondernemers vervalt. Koop je na 1 januari 2025 een nieuwe bestelauto, dan betaal je BPM. Bussen die al vóór 2025 geregistreerd waren, blijven vrijgesteld van BPM.
Tegelijkertijd verandert de berekening van de BPM. Eerst was het een percentage van de netto catalogusprijs. Vanaf 2025 hangt de hoogte af van de CO2-uitstoot. Voor elektrische voertuigen betaal je daardoor geen BPM.
Geen BPM als ondernemer
Wil je nog gebruik maken van de vrijstelling als je een bestelauto koopt van voor 2025, dan gelden er wel een aantal eisen. De belangrijkste criteria zijn:
- De bestelauto is vooral bedoeld voor goederenvervoer en heeft geen zitplaatsen achterin.
- Je gebruikt de bestelauto voor meer dan 10% van alle gereden kilometers zakelijk.
- Je bent ondernemer voor de Belastingdienst.
Nieuwe bussen worden duurder
Nieuwe dieselbussen zijn vanaf 2025 (fors) duurder, doordat de BPM-vrijstelling vervalt. Het tarief per gram CO2-uitstoot is dan € 74,41. De gemiddelde dieselbestelwagen in 2021 stootte 160 gram CO2 uit, blijkt uit dit overheidsrapport.
Dat zou betekenen dat de aanschaf van een gemiddelde bus al snel zo’n € 12.000 extra kost. De vraag is natuurlijk wel of verkopers de prijs van nieuwe bedrijfswagens zullen aanpassen vanwege de BPM. Wordt een bus immers te duur, dan prijs je jezelf als verkoper misschien wel uit de markt.
Waarom vervalt de vrijstelling BPM?
Het beëindigen van de vrijstelling moet de verkoop van emissievrije en zuinige bestelauto’s stimuleren, zoals ook wordt beoogd met de uitstootvrije zones in binnensteden. Omdat de BPM voortaan wordt berekend op basis van de CO2-uitstoot, is het aantrekkelijker om een bestelauto te kopen die weinig of geen CO2 uitstoot. Maar zo’n elektrische bedrijfswagen is nu nog een stuk duurder dan een dieselbus.
Lees ook: wat kost een elektrische bedrijfswagen?
Groot aanbod tweedehands bedrijfswagens zonder BPM
Doordat de BPM-vrijstelling vervalt kan het interessanter zijn om een (jong) gebruikte bus te kopen. Voor bussen met een bouwjaar vóór 2025 betaal je deze belasting namelijk niet. Bij Dutch Vans hebben we een groot aanbod van tweedehands bussen.
Met meer dan 300 bedrijfswagens op voorraad vind je altijd een bestelauto die voldoet aan jouw eisen. Bekijk hier ons actuele aanbod, vraag een offerte aan of kom bij ons langs in Barneveld voor een proefrit.