Kabinet wil jaar geen boetes in milieuzones en geeft ondernemers iets meer tijd voor aanschaf elektrische bus

Uncategorized 26 November 2024

De milieuzones die vervuilende bedrijfswagens uit de binnenstad van veel grote steden moeten weren, worden ‘gewoon’ per 1 januari 2025 ingevoerd. Het kabinet gaat gemeenten wel vragen om een jaar lang geen boetes op te leggen bij overtredingen. Bovendien heeft staatssecretaris Chris Jansen van Milieu besloten dat de schoonste dieselbussen (emissieklasse 6) een jaar langer, tot 2029, in de milieuzones mogen komen.

Het kabinet wil zo ondernemers meer tijd geven om over te stappen naar een elektrische bedrijfswagen, zoals de Tweede Kamer onlangs wenste. Bijna de helft van de bedrijfswagens in Nederland valt in de emissieklasse 6. Die mogen dus tot 2029 nog in de milieuzones komen. Dat de boetevrije periode van een jaar er komt, is nog niet zeker. Het kabinet moet daarover nog overeenstemming bereiken met de gemeenten.

Gemeenten: kritisch op uitstel

De 14 gemeenten die per 1 januari 2025 de uitstootvrije zones willen invoeren, reageren kritisch op het voorstel van de staatssecretaris. Zij willen hun oorspronkelijke plannen voor de milieuzone gewoon uitvoeren. Ze stellen dat die al jaren geleden zijn aangekondigd. Het jaar uitstel en de boetevrije periode is hun ogen ‘onbetrouwbaar bestuur’ en benadeelt ondernemers die al geïnvesteerd hebben in elektrische bedrijfswagens.

Milieuzones in binnensteden: dit zijn de regels

Deze 29 grote gemeenten gaan binnenkort een nul-emissie zone (ZE-zone) invoeren. 14 daarvan starten op 1 januari 2025. De milieuzone is minimaal het stadscentrum plus de omliggende wijken. Een bedrijfswagen met een emissieklasse 4 of lager, heeft per direct geen toegang meer.

Voor bedrijfswagens van emissieklasse 5 en 6 geldt een overgangsregeling. Bussen met een emissieklasse 5 zijn vanaf 2027 niet meer welkom in de milieuzone. Voor bedrijfswagens met een emissieklasse 6 geldt dit vanaf 2029 (dat was 2028). Daarna mogen alleen nog bussen en vrachtwagens de ZE-zone in die niets uitstoten. Ze moeten dus elektrisch zijn of op waterstof rijden.

Je achterhaalt de emissieklasse van je bestelbus eenvoudig door het kenteken in te voeren op deze site met milieuzones.

Tweedehands bedrijfswagen kopen

Kort samengevat: met een ‘schone’ dieselbus mag je nog gewoon tot 2029 de binnenstad van alle steden in. Kom je veel in de binnenstad en heeft jouw huidige bus een emissieklasse 4 of lager, dan doe je er verstandig aan om een nieuwe, schonere bedrijfswagen te kopen. Met een schonere (diesel)bus kan je in elk geval nog 4 jaar vooruit, zonder dat je rekening moet houden met de milieuzones. Daarna zijn alleen nog elektrische bedrijfswagens welkom.

Lees ook: Wat kost een elektrische bestelbus?

Ruim aanbod tweedehands bedrijfswagens

Overweeg je om een nieuwe bus te kopen, vanwege de nieuwe milieuregels in de binnensteden? Bekijk dan eens het uitgebreide aanbod van Dutch Vans. Wij hebben altijd meer dan 300 occasions op voorraad, waaronder schonere dieselbussen en elektrische bedrijfswagens. Bij de specificaties van elke bus staat welke emissieklasse ze hebben (onder CO2-emissie). Vrijwel alle bussen die wij verkopen vallen in emissieklasse 6.