Tweede Kamer: verbod op dieselbussen in binnenstad per 1 januari 2025 moet uitgesteld worden

Bedrijfswagenvoorraad 13 October 2024

Vanaf 1 januari 2025 worden de regels strenger in de milieuzones van veel grote steden. Benzine- en dieselbussen zijn dan niet meer welkom in de binnenstad. De Tweede Kamer wil daar nu een stokje voor steken, omdat (kleine) ondernemers met een dieselbus in de problemen komen. Alleen blijkt uitstel niet eenvoudig, waardoor er veel onzekerheid is voor iedereen met een benzine- of dieselbus.

Hoe zit het nu met milieuzones?

Elke bus valt in een emissieklasse (0 t/m 6). Hoe schoner de bus is, hoe hoger de klasse. Sinds 2020 gelden er beperkingen voor dieselbussen en zijn er twee type milieuzones. Een gele zone is toegankelijk voor bussen met een emissieklasse van 3 of hoger. Om een groene zone in te rijden, moet je bus emissieklasse 4 of hoger hebben. Op dit moment hebben 4 steden zo’n groene milieuzone: Amsterdam, Arnhem, Den Haag en Utrecht.

Wat zijn de nieuwe regels?

Per 1 januari 2025 willen veel steden een nul-emissie zone (ZE-zone) invoeren. Bedrijfswagens in emissieklasse 4 of lager hebben dan direct geen toegang. Bussen in emissieklasse 5 mogen vanaf 2027 de milieuzone niet meer in. Voor bedrijfswagens met een emissieklasse 6 geldt dit vanaf 2028.

Het gaat om de volgende steden: Amsterdam, Amersfoort, Assen, Delft, Den Haag, Eindhoven, Gouda, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Zwolle. 15 andere grote steden volgen in de maanden en jaren erna. Hier vind je een compleet overzicht van de 29 gemeenten.

Wat wil de Tweede Kamer nu?

Een meerderheid van de politieke partijen in de Tweede Kamer wil dat bedrijfswagens nog gewoon overal kunnen rijden. De aanschaf van een elektrische bedrijfswagens blijkt namelijk voor veel kleine ondernemers een te grote investering en occasions zijn er nauwelijks. De Tweede Kamer wil daarom uitstel tot 2029.

Kabinet: uitstel is ingewikkeld

Uitstel blijkt alleen niet zo eenvoudig, heeft Staatssecretaris Chris Jansen van Openbaar Vervoer en Milieu de Kamer laten weten. Gemeenten mogen zelf milieuzones instellen. Het kabinet kan ze alleen via landelijke regelgeving dwingen om overal dezelfde regels toe te passen of de invoering uit te stellen. Die landelijke regelgeving moet dan alleen wel voor 1 januari klaar zijn en dat blijkt niet mogelijk. Daar is minimaal vier maanden voor nodig.

Gemeenten willen geen uitstel

De gemeenten die strengere milieuregels willen invoeren hebben al laten weten uitstel niet te zien zitten. Grote steden als Den Haag en Amsterdam stellen dat de invoering al lang geleden is aangekondigd. ‘Het is vervelend dat er vanuit de landelijke politiek weer twijfel wordt gezaaid over de uitstootvrije zones en dat wordt voorgespiegeld dat de invoering op het laatste moment landelijk kan worden tegengehouden’, staat in een verklaring.

Hoe nu verder?

Staatssecretaris Jansen moet van de Tweede Kamer vóór 1 november laten weten hoe het probleem wordt oplost. Gemeenten hebben al aangegeven dat ze in de eerste maanden van 2025 nog geen boetes zullen uitdelen bij overtredingen. Daar zit nog enige ruimte om met nieuwe landelijke wetgeving te voorkomen dat de regels strenger worden. Het wordt dus snel vervolgd.

Gevolgen als je bus gaat kopen

Als je op het punt staat om een nieuwe bus te gaan kopen en je regelmatig in de binnenstad van een grote gemeente moet zijn, dan is het goed om met de nieuwe regels rekening te houden — en in de gaten te houden wat de staatssecretaris gaat beslissen. We houden je daarvan uiteraard op de hoogte.