Grijs kenteken bedrijfswagen: dit moet je weten

Bedrijfswagenvoorraad 27 September 2024

Ongetwijfeld heb je er weleens van gehoord als je een bedrijfswagen hebt: een ‘grijs kenteken’. Maar wat houdt dat precies in? De kentekenplaat is immers gewoon geel van kleur. Wij leggen uit wat een grijs kenteken voor bedrijfswagens betekent en welke (financiële) voordelen dat oplevert.

Wat is een grijs kenteken?

Ook al doet de naam anders vermoeden, de kentekenplaat van een bedrijfswagen met een grijs kenteken is gewoon geel. De term ‘grijs’ heeft te maken met de kleur van het papieren kentekenbewijs, dat vroeger werd uitgegeven. De voertuigen met een grijs kenteken zijn herkenbaar aan de beginletters ‘B’ of ‘V’ op de kentekenplaat.

Voordelen van grijs kenteken

Rijden met een grijs kenteken levert een aantal financiële voordelen op:

  • Geen BPM: ondernemers betalen geen Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM) bij de aankoop van een nieuwe bedrijfsauto. Dit kan aanzienlijk schelen in de aanschafkosten.
  • Lagere wegenbelasting: De wegenbelasting voor voertuigen met een grijs kenteken is aanzienlijk lager dan voor reguliere personenauto’s. Hier kan je de belasting berekenen.

Wel is het goed om te weten dat vanaf 2025 er belangrijke veranderingen worden doorgevoerd in de regelgeving rondom grijze kentekens. De BPM-vrijstelling voor bedrijfsauto’s met een brandstofmotor komt dan te vervallen. Dat leidt tot hogere kosten als je een nieuwe bedrijfswagen koopt. Voor voertuigen die ouder dan 5 jaar zijn, hoef je geen bpm te betalen.

We schreven eerder dit artikel over het afschaffen van de BPM-vrijstelling.

Voorwaarden grijs kenteken

Om in aanmerking te komen voor een grijs kenteken, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen:

  1. Ondernemer: Je moet als ondernemer geregistreerd staan bij de Kamer van Koophandel en over een geldig btw-nummer beschikken.
  2. Zakelijk gebruik: Minimaal 10 procent van de kilometers moet voor zakelijke doeleinden zijn.

Daarnaast moet de bedrijfswagen aan een aantal voorwaarden voldoen om een grijs kenteken te krijgen:

  • De bedrijfswagen moet een vaste, vlakke laadvloer hebben. De laadvloer moet de hele breedte en lengte van de laadruimte beslaan.
  • Er mogen geen zitplaatsen in de laadruimte aanwezig zijn. Anders wordt het gezien als een personenauto.
  • Het maximale gewicht van de bedrijfswagen, inzittenden en lading is 3.500 kilo.

Hier vind je alle voorwaarden van de Belastingdienst.

Tweedehands bedrijfswagen van Dutch Vans

Ben je op zoek naar een (jong gebruikte) bedrijfswagen? Bekijk dan eens ons actuele aanbod. We hebben een ruime eigen voorraad. Daardoor heb je genoeg bussen om uit te kiezen en ze zijn ook nog eens direct leverbaar. Alle bussen bij Dutch Vans zijn bovendien van dealer kwaliteit, maar staan te koop voor een groothandelsprijs!