Bedrijfswagen btw aftrekbaar: zo zit het

Bedrijfswagenvoorraad 30 July 2024

Wanneer je als ondernemer een bedrijfswagen koopt, is de btw die je betaalt bij de aanschaf vaak aftrekbaar. Dit kan een aanzienlijk financieel voordeel opleveren (21 procent), maar er zijn wel specifieke regels en voorwaarden waaraan je moet voldoen. Daarom leggen we uit hoe de aftrekbaarheid van de btw werkt bij de aankoop van een (jong gebruikte) bedrijfswagen.

De belangrijkste voorwaarde voor de aftrekbaarheid van btw als je een bedrijfswagen koopt, is dat je een ondernemer bent en dus ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel. Ook moet je de bedrijfswagen voor zakelijke doeleinden gebruiken.

Als de bus alleen zakelijk wordt gebruikt, is die btw volledig aftrekbaar. Dit betekent dus dat je er geen privé kilometers in rijdt en let op: voor de btw geldt woon-werkverkeer als privégebruik, zo valt te lezen bij de Belastingdienst.

Btw-aangifte

Als je een nieuwe bus of een occasion hebt aangeschaft bij een bedrijf, zoals Dutch Vans, vraag je de btw over de prijs van de bedrijfswagen terug bij de btw-aangifte (aangifte omzetbelasting, vaak eens per kwartaal). Je kan geen btw terugvorderen als je een tweedehands bedrijfswagen hebt gekocht bij een particulier.

Als een bedrijfswagen zowel zakelijk als privé wordt gebruikt, moet je een onderscheid maken tussen het zakelijke en privégebruik. De btw is alleen aftrekbaar voor het ‘zakelijke deel’. Daarom moet je een nauwkeurige administratie bijhouden. Daarvoor wordt vaak een gedetailleerd rittenregistratieboek bijgehouden. Daarin staan alle ritten genoteerd met het doel van de rit (zakelijk of privé), de datum, de afstand, en de begin- en eindlocatie.

 Correctie privégebruik

Aan het eind van het jaar moet een correctie worden gemaakt voor het privégebruik als de btw volledig is afgetrokken gedurende het jaar. De correctie wordt dan gemaakt op basis van het percentage privégebruik van de totale kilometers. Deze correctie moet worden aangegeven in de laatste btw-aangifte van het jaar.

Als je een bus gaat leasen, zijn de regels hetzelfde. De btw over de leasekosten van de bedrijfswagen is aftrekbaar naar rato van het zakelijke gebruik. Ook hier is een goede administratie van het gebruik belangrijk om het juiste btw-bedrag terug te vragen.0

Geen rittenadministratie?

Heb je nou geen administratie waaruit blijkt hoeveel het privégebruik is? Dan kan je de btw die je moet betalen voor het privégebruik vaststellen op 2,7 procent van de prijs van de bedrijfswagen (inclusief btw en bpm). Meer uitleg hierover kan je vinden op de website van de Belastingdienst.

Dutch Vans

Als je op zoek bent naar een jong gebruikte bedrijfswagen, dan vind je bij Dutch Vans altijd wat je zoekt. Met meer dan 300 bussen op voorraad hebben we er altijd één in ons aanbod die voldoet aan jouw eisen. Deze zijn stuk voor stuk van dealer kwaliteit, maar staan te koop voor een groothandelsprijs.